Чому двигун бере масло?

Чому двигун бере масло?

Для власників стареньких авто той факт, що двигун починає занадто інтенсивно витрачати моторну оливу, рідко стає несподіванкою. Причин збільшення витрат багато, і майже всі вони пов’язані зі зносом деталей двигуна. Але іноді з такою самою проблемою стикаються власники досить нових автомобілів. На що потрібно звернути увагу водіям і першої, і другої категорії, коли та чому необхідно їхати до спеціалістів? Розібратись в цьому питанні допомагають експерти.

Швидкість та навантаження

Ця причина збільшення витрат моторної оливи актуальна для нових або спортивних моделей, адже саме таку техніку водії полюбляють експлуатувати в жорстких умовах. Пояснюється це просто. Чим більша швидкість, тим інтенсивніше рухаються циліндри, і тим більша порція рідини потрапляє в двигун для змащування. Такий самий ефект виникає при підвищених навантаженнях: різкому гальмуванні, їзді по гірських трасах та по бездоріжжю, буксируванні причепів та ін.

Сезон

Деякі власники помічають, що зі зміною сезонів міняються й оливні «апетити» двигуна. Як правило, в міжсезоння ці показники досить стабільні, а при значному підвищенні або зниженні температури зростають й витрати. Причина – зміна в’язкості робочої рідини. В спеку вона розріджується та легше потрапляє в зону угару. Зимовий «масложор» спостерігається через збільшення подачі пального в камеру згоряння та, як наслідок, втрату в’язкості.

Періодичність технічного обслуговування

Одним з пунктів технічного обслуговування транспортних засобів є заміна повітряного фільтра. Якщо цією процедурою вирішено знехтувати, треба бути готовим до збільшення витрат моторної оливи. Чому так трапляється? Справа в тому, що забитий фільтр вже не може якісно перешкоджати потраплянню бруду в камеру згоряння. Як результат, збільшується абразивний знос поршневих кілець та зазор між ними й циліндром. Все це призводить до росту подачі мастила у двигун та різкого збільшення його витрат на угар.

Правильний вибір оливи

Яку моторну оливу треба заливати в авто? Відповідь на це питання не обов’язково шукати самостійно. Про водіїв та їх транспортні засоби заздалегідь турбуються виробники, які рекомендують найбільш підходящі сорти. Для багатьох сучасних автомобілів оптимальним варіантом залишаються синтетичні та напівсинтетичні матеріали зі збільшеною в’язкістю. Крім того, вибір краще зупиняти на продукції відомих брендів, показники якої відповідають заявленим.

Чому двигун бере масло

Виток оливи

Строк служби більшості ущільнювачів розрахований на весь період експлуатації двигуна. Але нерідко вони втрачають еластичність і починають пропускати оливу набагато раніше. Причина – різкі температурні коливання, сильні вібрації, значна перерва в експлуатації авто та ін. Окрім того, спровокувати виток може пошкодження сальників і маслозйомних ковпачків.

Вихід з ладу клапана картерних газів

Поршневі кільця не можуть коректно працювати без підтримки необхідного тиску картерних газів. Цю функцію в авто виконує спеціальний перепускний клапан. Якщо ця деталь з якихось причин вийшла зі строю, тиск картерних газів буде змінюватись. Як наслідок, поршневі кільця не зможуть ефективно використовувати оливу, що призведе до збільшення її витрат на угар.

Знос валу турбіни

В авто, оснащених турбодвигуном, причиною збільшення витрат може бути знос валу турбіни. Справа в тому, що ця деталь теж потребує змащування та охолодження, тому навіть при відсутності будь-яких пошкоджень витрати в турбодвигунах більші, ніж у звичайних ДВЗ. При зносі зазори між валом турбіни і корпусом збільшуються, тому олива потрапляє на насосне та турбінне колесо, а звідти – в камеру згоряння й у вихлопну систему.

Розібратись з причинами збільшення витрат оливи самостійно дуже важко. Окрім того, треба пам’ятати, що деякі з них можуть бути дуже небезпечними, а тому найкращим варіантом залишається допомога фахівців перевіреного часом СТО.

Теги:

Ошибка в тексте? Выделите её мышкой! И нажмите: Ctrl + Enter

Подписаться на рассылку новостей:

Добавить комментарий

Каталог автомобилей ПДД Онлайн

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: