Що таке гомокінетичний шарнир (ШРУС) у автомобілі і як він ламається

Що таке гомокінетичний шарнир (ШРУС) у автомобілі і як він ламається

Ця маленька деталь відома як ШРУС чи «граната», але правильна її назва — гомокінетичний шарнир, і він є у кожному автомобілі з переднім чи повним приводом. Гомокінетичний шарнір передає крутний момент під різними кутами від одного приводного валу іншому і є важливою частиною трансмісії. Гранатою його називають за характерну форму, а ще за здатність несподівано «вибухнути».

Під вибухом мається на увазі розпад на частини або клин, після чого колесо залишається вивернутим, а автомобіль — нездатним пересуватися. Новий ШРУС Ланос можна купити недорого на Автопро, його заміна на СТО теж не вдарить по бюджету, а ось витрати на евакуатор у цій ситуації нікого не радують, тому водії вважають ШРУС дуже підступною деталлю.

Що таке гомокінетичний шарнир

Хоча насправді, кардинальні поломки цього шарніру ніколи не трапляються на порожньому місці, це завжди є наслідок неуважності до сигналів несправностей. Щоб розпізнати ці сигнали вчасно та замінити ШРУС без шкоди для бюджету, треба знати, якими вони бувають.

Як дізнатися, що ШРУС несправний

Насамперед ШРУС в автомобілі не один. Їх може бути чотири або вісім, залежно від того, передній або повний привід у авто. За бажання, ці шарніри нескладно відшукати і побачити на власні очі: якщо передній привід — на передніх півосях, у повнопривідному авто — на всіх. Будь-який із ШРУСів може вийти з ладу раніше визначеного терміну (який у гомокінетичних шарнірів практично дорівнює терміну експлуатації автомобіля). У такому разі несправна деталь обов’язково повідомить про себе.

1. Ривки та вібрації

На початку руху автомобіль з проблемним ШРУСом буде здійснювати ривки і поштовхи (шарнір сильно зношений) або нехарактерно вібруватиме.

2. Клацаючий звук

Клацкання бувають на початку проблеми, їх можна почути на невеликій швидкості. При прискоренні звуки повністю зникають, тому їх часто ігнорують.

3. Свист

При деяких поломках гомокінетичного шарніра в області коліс чути свист, дуже схожий на звук, який видають стерті колодки. Якщо з колодками все гаразд, це явно вказує на ШРУС.

4. Хрускіт

Хрускіт з’являється на пізній стадії зносу шарніра. Спочатку машина починає хрумтіти на поворотах, а потім постійно. Наступний етап – відмова деталі прямо на дорозі.

5. Пильовик порваний або протікає

Ознака, яку можна помітити лише під час огляду, допоможе зловити поломку на ранньому етапі. Не завжди проблема полягає у пильовику, але якщо його пошкоджено — питання часу, коли постраждає ШРУС. Якщо ви помітили тріщини або просто сліди мастила, які вказують на негерметичність, значить, всередину ШРУСа отримали доступ бруд і волога.

Якщо при цьому інших ознак зі списку не спостерігається, ймовірно ШРУС ще цілий і його можна врятувати, замінивши пильовик і заливши свіже мастило. Оглядайте колеса та пильовики не рідше, ніж раз на півроку, щоб не прогавити момент.

Теги:

Ошибка в тексте? Выделите её мышкой! И нажмите: Ctrl + Enter

Подписаться на рассылку новостей:

Добавить комментарий

Каталог автомобилей ПДД Онлайн

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: