Цикорій: користь та шкода для здоров’я людини

Цикорій: користь та шкода для здоров’я людини

Цикорій, або Cichorium intybus L. (лат.), відомий також як звичайний цикорій, включає як культивовані, так і дикорослі види рослин, що належать до сімейства айстрових. Деякі види цикорію є дворічними рослинами, інші можуть жити кілька років. У Україні дикі види цикорію часто називають волошкою, синьою маргариткою або щербаком.

Батьківщиною цієї рослини вважається Середземномор’я, але в наш час її можна знайти і в природних умовах помірного клімату на всіх континентах.

Цикорій вирощують для використання в кулінарії та медицині, для виробництва натуральних барвників, а також як корм для жуйних тварин.

Різновиди цикорію

Існує кілька різновидів салатного цикорію. Серед них можна виділити численні сорти листових салатів, таких як ендівій та ескаріол, листя яких буває різних форм та відтінків зеленого чи бордового кольору. Також до салатних видів відносяться три качанних салати: бельгійський вітлуф, який являє собою вигоночний у темряві бланшований білий бутон-шикон, італійський радиччіо з невеликою округлою головкою бордово-фіолетового листя з білими прожилками і цукровий цикорій Sugarloaf.

Культивований кореневий цикорій (Cichorium intybus L. var. Sativum) використовується в кулінарії як спеція, подібно до коренів петрушки або пастернаку.

Сушений або сублімований корінь цикорію є цінним продуктом для приготування лікувального дієтичного напою з гіркуватим деревно-горіховим присмаком та ароматом, що нагадує каву.

Застосування у фітотерапії

У фітотерапії застосовуються всі частини рослини Cichorium intybus L.: коріння, стебла, листя, квіти, сухі плоди та насіння. Лікувальні властивості цикорія можуть змінюватись в залежності від вмісту компонентів та їх комбінацій.

Користь та шкода цикорію для здоров’я людини

Цикорій

Цикорій, або Cichorium intybus L., здавна відомий своїми цілющими властивостями та активно використовується у народній та традиційній медицині. Наукові дослідження підтверджують багато здавна відомих корисних властивостей цієї рослини, а також відкривають нові аспекти її застосування.

Однак варто враховувати, що ефект від вживання цикорію залежить від форми та частин рослини, що використовуються. Наприклад, спиртовий екстракт насіння і водний настій сушеного кореня мають різні властивості: перший захищає лімфоцити від іонізуючого випромінювання і клітини печінки від фіброзу, тоді як другий такими властивостями не має.

Нижче наведено корисні ефекти від вживання сушеного або сублімованого кореня цикорію у формі фіточа або напою:

Лікувальні властивості сушеного/сублімованого кореня цикорію

Система/ОрганВплив/Результат
Серцево-судиннаРозширення судин, розрідження крові, зниження артеріального тиску, уповільнення атеросклерозу, зниження ризику тромбозу
Ротова порожнинаПригнічення активності патогенних бактерій, підтримання здоров’я ясен
ШлунокПосилення секреторної активності
Печінка та жовчний міхурАнтиоксидантний захист клітин печінки, стимуляція вироблення ферментів, профілактика жирового гепатозу, захист при гепатиті B, стимуляція синтезу жовчі
Травний трактГастропротекція, прискорення перетравлення та всмоктування нутрієнтів, покращення перистальтики, полегшення дефекації, зниження ризику раку товстої кишки, пребіотична стимуляція мікрофлори
Імунна системаМодуляція кишкового імунітету, регуляція гомеостазу мікрофлори, підтримання бар’єрної функції, стимуляція Т-лімфоцитів, оновлення дендритних клітин, зниження запальних маркерів
Ендокринна системаНормалізація обміну речовин, зниження рівня глюкози в крові, покращення метаболізму глюкози, підвищення рівня глутатіону, зниження вироблення греліну, покращення стану при діабеті 2 типу, зниження ризику ускладнень при діабеті, зменшення оксидативного стресу при метаболічному синдромі
Опорно-рухова системаПоліпшення стану суглобів при остеоартриті, полегшення симптомів подагри, нормалізація рівня кальцію, профілактика остеопорозу
Нервова система та психікаПоліпшення когнітивних функцій, підняття настрою, покращення самопочуття, полегшення засинання

Склад кореня цикорію

Корінь цикорію є багатим вітамінно-мінеральним комплексом, що містить:

  • Вітаміни: A, B6, B9, C, E, K
  • Мінерали: залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, селен, фосфор, цинк
  • Органічні кислоти
  • Глікозиди
  • Дубильні речовини
  • Гіркоти
  • Ендемічні речовини: цикореоль, цикотубазиди, цикорієва кислота

Основним лікувальним компонентом кореня цикорію є інулін та його похідні – олігофруктоза та фруктани.

Інулін не перетравлюється в тонкому та товстому кишечнику і відноситься до нерозчинної клітковини. Щоденний прийом 8 г інуліну стимулює зростання біфідобактерій, а 15 г мають легкий проносний ефект, покращуючи якість життя людей похилого віку, що страждають від запорів.

Цикорій є цінним продуктом, здатним поліпшити стан різних систем організму завдяки своєму багатому складу та різноманітним лікувальним властивостям.

Як правильно пити цикорій

Як правильно пити цикорій

Загальні рекомендації щодо вживання цикорію

Перед застосуванням спиртових настоянок та водних відварів із усіх частин цикорію з лікувальною метою слід проконсультуватися з лікарем або цілителем, який призначив препарат.

Нюанси вживання напою з цикорію:

  • Коли краще пити цикорій: вранці чи ввечері? Напій з кореня цикорію можна вживати у будь-який час дня – вранці, вдень та ввечері. Якщо пити його натще або перед їжею у поєднанні із вершками чи молоком, він допоможе притупити почуття голоду та знизити апетит. Після їжі, вжитий у чистому вигляді, цикорій покращує засвоєння їжі.
  • Чи можна пити цикорій на ніч? Так, і навіть рекомендується тим, хто має проблеми із засипанням. У корені цикорію відсутні кофеїн і танін, яке легкий снодійний ефект проявляється через 30–45 хвилин після прийому. Це властивість підтверджено як часом, і науковими дослідженнями.
  • Чи має цикорій підбадьорливий ефект, як кава? Цикорій не має такого ж підбадьорливого ефекту, як кава. Відчуття бадьорості пов’язане з плацебо-ефектом через його кавовий аромат. Однак додавання чайної ложки порошку цикорію (3 г) у каву посилює аромат і смак напою, не знижуючи тонізуючого ефекту кави, при цьому зменшуючи частоту серцевих скорочень порівняно з вживанням «чистої» кави.

Вживання цикорію для схуднення

Тим, хто прагне схуднути, рекомендується включати до раціону салатні види цикорію і використовувати корінь у приготуванні перших і других страв як спеція. Напій з цикорію сприяє нормалізації вуглеводного обміну та покращенню травних процесів.

Для приготування напою:

  1. Візьміть 1 чайну ложку подрібненого кореня цикорію (придбаного в аптеці).
  2. Залийте 250 мл кип’яченої води, охолодженої до кімнатної температури.
  3. Наполягайте на киплячій водяній бані протягом 30 хвилин.
  4. Охолодіть, процідіть та розділіть настій на три порції.
  5. Пийте за 20 хвилин до сніданку, обіду та вечері.

Цикорій — це універсальний продукт, який можна вживати в різні часи дня для різних цілей: від поліпшення травлення до допомоги в засинанні.

Теги:

Ошибка в тексте? Выделите её мышкой! И нажмите: Ctrl + Enter

Подписаться на рассылку новостей:

Добавить комментарий

Каталог автомобилей ПДД Онлайн

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: