Що таке гальмування двигуном і як правильно його застосовувати

Що таке гальмування двигуном і як правильно його застосовувати

А ви знаєте, як зменшити швидкість автомобіля без застосування гальмівної системи? Раніше таку навичку навчали в автошколах, але з розвитком автотехнологій він став забуватися, губитися. Хоча у гальмування двигуном може бути низка переваг: економія палива, зниження ризику заметів на мокрій та слизькій дорозі, але не для всіх моделей.

З побоюванням ставитеся до цього прийому? Думаєте, що це зашкодить колодкам, двигуну? Розбираємо особливості гальмування двигуном, як гальмувати і коли ця навичка може бути корисною.

Гальмування двигуном — це як?

Скажімо відразу: двигун не має окремого гальма. Під цим поняттям розуміють природне зниження швидкості під час закриття дросельної заслінки в ДВС. Інша назва — «примусовий холостий хід».

Процес гальмування двигуном включає простий алгоритм дій:

  • прибираємо ногу з педалі газу;
  • поступово перемикаємо швидкості зниження.

Що таке гальмування двигуном

У такому разі двигун не передає прискорення, а провокує уповільнення. Це відбувається за рахунок того, що в двигун не надходить паливо і утворений вакуум пригнічує роботу поршнів. У результаті авто втрачає швидкість за рахунок гасіння моменту, що крутить. Причому це відбувається швидше, ніж під час їзди накатом, на нейтралці.

Але також не забувайте, що можна гальмувати і педаллю гальма, а для цього Вам потрібні якісні гальмівні колодки, які ви можете купити в ТО24 https://to24.com.ua/ — магазині автозапчастин.

Перемикання передач відбувається поступово — на 3-ю, 2-ю, потім на 1-у. З 3-ї передачі перемикатися відразу на 1-у не рекомендують, це може спровокувати блокування коліс або перевантаження двигуна та коробки передач у деяких моделях.

Плюси гальмування двигуном

Навіщо потрібно вивчати якісь механізми роботи двигуна, якщо в авто передбачено штатну систему? Так міркують ті, хто не знає про переваги гальмування двигуном. Розглянемо основні.

Економія палива

Коли водій відпускає педаль газу, то закривається дросельна заслінка, тобто паливо перестає потрапляти у двигун. Автомобіль продовжує рух і при цьому заощаджує паливо.

При русі на нейтралці або при стиснутому зчепленні, пальне (хоч мінімально) надходить у двигун. Так можна гальмувати під час під’їзду до перехресть, світлофорів.

Продовження терміну роботи гальмівної системи

Коли водій вичавлює гальма, то для зупинки автомобіля задіють барабан, гальмівні диски, колодки та інші елементи. Вони в процесі експлуатації стираються, зношуються. При гальмуванні двигуном дані системи не задіяні, оскільки швидкість поступово знижується за рахунок зменшення кількості енергії. Це економить їхній ресурс.

Зниження ризику занесення

Небезпека мокрих і покритих льодом доріг у тому, що при натисканні на педаль гальма автомобіль може піти в замет. При гальмуванні двигуном скидання швидкості відбувається поступово, що унеможливлює блокування коліс. Але система ABS зменшує актуальність цієї переваги, тому що колеса більше не блокуються.

Навчитися гальмувати двигуном варто водіям із машинами без електроніки. Хоча й електронні системи дають збій.

Можливість тривалого гальмування

Тривале застосування гальмівної системи є небезпечним перегрівом. Якщо, наприклад, спускатися гірською дорогою, то постійне натискання на гальмо спровокує нагрівання колодок. А це небезпечно втратою ефективності та навіть займанням.

Системи часто проектуються без запасу, тобто забезпечити разове гальмування зможуть, а ось тривале — важко.

Якщо водій гальмує двигуном, це знижує навантаження на штатні механізми.

Можливість екстреного гальмування

Звичайно, зупинитися цієї секунди автомобіль не зможе, але якщо заздалегідь знати про проблеми з гальмівною системою, то цілком можна скористатися гальмуванням двигуном. Це допоможе знизити ризик потрапляння у ДТП. Наприклад, якщо розумієте, що відмовили гальма, то поступове зниження швидкості та остаточна зупинка ручним гальмом (у крайньому випадку упор у якийсь стовп) виявиться кращим рішенням, ніж зіткнення з іншим авто.

Охолодження двигуна

При гальмуванні двигуном в двигун не надходить паливо, але подача масла триває. Це сприяє охолодженню, що є особливо актуальним при пікових навантаженнях.

Недоліки гальмування двигуном

Основні мінуси пов’язані з безпекою руху та станом систем автомобіля.

Ризик зібрати «паровозик»

Коли водій натискає на гальмо, то на автомобілі спалахують стоп-сигнали. Це дозволяє вчасно зреагувати автомобілістам, які рухаються позаду. При гальмуванні двигуном жодних сигналів інших учасників руху не надходить. Просто автомобіль починає рухатися повільніше. А це небезпечно тим, що скорочується дистанція між машинами, і в екстреній ситуації автомобіль, що йде позаду, може не встигнути зупинитися. У результаті ДТП з кількома учасниками.

Ймовірність замету

При гальмуванні двигуном потрібно виключити різкі перемикання, зміни курсу руху, інакше можна піти у замет. Всі рухи виконують плавно, зменшення передачі відбувається поступово, без перескакувань.

Підвищене навантаження на привід ГРМ

При зворотному перемиканні передач зростає навантаження всі механізми автомобіля. Зворотні навантаження підвищують тиск, розрідження, що призводить до навантажень ланцюга, ременя ГРМ. У критичних ситуаціях можливе розірвання.

Підвищене навантаження на ущільнення

Банальне розрідження (падіння тиску нижче атмосферного) є небезпечним для ущільнювачів. У цей момент відбувається порушення герметичності системи, що провокує попадання повітря. У результаті ущільнювачі зазнають підвищених навантажень, що може призвести до їх розриву, розтріскування.

Гальмування на «механіці»

Існує два варіанти гальмування двигуном на МКПП:

  1. Стандартний. Припиняємо натискати на педаль газу, але передачу не змінюємо. Чекаємо, коли швидкість почне падати, і вмикаємо нижчу передачу. Важливо дотримуватися послідовності 4-3-2-1. Якщо перескочити одну або дві передачі, різко збільшується навантаження на двигун.
  2. Спосіб із перегазуванням. Схема дій аналогічна, але задіяна педаль газу. Перед тим як перейти на знижену передачу — включити нейтральне положення, потім коротко і різко вичавити педаль газу і включити знижену передачу. Забрати ноги з педалей.

Що таке гальмування двигуном

Другий спосіб зменшує навантаження на двигун і попереджає блокування коліс.

Гальмування на автоматі

У класичних моделях АКПП є гідротрансформатор, який відповідає за передачу моменту, що крутить, і зв’язку двигуна з коробкою передач. Якщо вузол блокується, то гальмування відбувається аналогічно «механіці». Але в яких випадках блокувати гідротрансформатор, а в яких ні, прописують у блоці керування, тому ефективність такого гальмування поступається.

Якщо прибрати ногу з педалі газу, піде автоматичне уповільнення і перемикання швидкостей. При цьому адаптованих АКПП заслінка дроселя повністю не закривається.

Виконати стандартне гальмування двигуном на АКПП можна, якщо перейти на ручне керування або перейти на спортивний режим. Більш точна інформація вказана у посібнику до автомобіля.

Гальмування двигуном на електрокарі

Для електромобілів такий спосіб гальмування не лише зручний, а й корисний. Так, у процесі відбувається поповнення енергії.

Як тільки водій прибирає ногу з педалі газу, припиняється споживання електрики двигуном. У цей момент формуються струми на валу двигуна, відбувається нагрівання обмотки та АКБ заряджається.

Коли краще гальмувати двигуном

Цей вид гальмування забезпечує плавне та повільне зниження швидкості, що може бути корисним при тривалих спусках, слизькій дорозі або при коригуванні швидкісного режиму. Наприклад, у такий спосіб користуються водії, що їдуть «зеленою хвилею» (підлаштовують швидкість, щоб потрапляти тільки на зелений сигнал світлофора).

Але якщо виникла екстрена ситуація, то врятувати може тільки штатне гальмо. І експерти радять поєднувати гальмування двигуном та педаллю.

Теги:

Ошибка в тексте? Выделите её мышкой! И нажмите: Ctrl + Enter

Подписаться на рассылку новостей:

Добавить комментарий

Каталог автомобилей ПДД Онлайн

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: